Design a site like this with WordPress.com
Začít

Česká kuchyně

Nevíte si již rady, jaký pokrm připravit? 
Vyzkoušejte typickou českou kuchyni a inspirujte se oblíbenými recepty členů asociace! 


BUŘTY NA PIVĚ & BRAMBORAČKA
Michaela Kuldová

Ingredience: (pro 4-6 osob) 6 buřtů/špekáčků (fr. cervelas) 3 cibule 3 rajčata 1 červená paprika 1 černé pivo chilli, pepř, sůl, majoránka3–4 kuličky nového koření 2 polévkové lžíce cukru 4 stroužky česneku 1 malý protlak 1 polévková lžíce oleje 

Postup: Rozpulte buřty a nakrájejte zeleninu na kostky. Ve vyšším hrnci orestujte na oleji cibuli do zlatohněda, přidejte protlak a cukr. 
Přidejte buřty, zeleninu a vše zalijte pivem. Ochuťte kořením, prolisovaným česnekem a zalijte malým množstvím vody (buřty by měly být ponořené). Vařte asi 20 minut do zhoustnutí omáčky. Podávejte s chlebem či bagetou.


Ingredience: (pro 4-6 osob) 2 větší brambory 1 mrkev 1 petržel či jiná kořenová zelenina 1 hrst brokolice 1 hrst růžičkové kapusty (podle chuti) 4 stroužky česneku 2 lžičky majoránky, sůl, pepř, kmín 1 hrneček hub oříšek másla 2 lžíce hladké mouky 1 l vody 

Postup: Namočte houby do teplé vody. Nakrájejte zeleninu na kostičky a lehce orestujte na másle v hrnci. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Sceďte houby a přidejte je do hrnce. Osolte, opepřete podle chuti a přidejte majoránku (trochu si ji nechte na konec). Do hrnku dejte 2 lžíce mouky a přidejte trochu vody. Vytvořte kašičku a zahustěte jí polévku. Nechte provařit polévku 15 minut, dokud nezhoustne a přidejte prolisovaný česnek. Před podáváním posypejte ještě trochou majoránkou pro provonění polévky.


HOVĚZÍ GULÁŠ
Pavlína Melicharová

Ingredience: (pro 4 osoby) 750 g hovězí přední kližky (fr. macreuse de bœuf) 3 velké cibule 3 polévkové lžíce oleje 3 lžičky mleté papriky 1 lžička soli 1 lžička drceného nebo celého kmínu 1 lžička sušené majoránky 5 stroužku česneku 2 polévkové lžíce hladké mouky 

Postup: 
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kousky. Maso nakrájejte na 3 cm kostičky. Na rozehřátý olej orestujte nakrájenou cibuli a míchejte asi 2-3 minuty. Přidejte mletou papriku, maso a dobře míchejte, aby se maso nepřipeklo a nechte vydusit šťávu z masa. Přidejte sůl, kmín a zalijte hrnkem vody. Zakryjte poklicí a nechte na velmi mírném ohni 1,5-2 dvě hodiny dusit. Pokud poté maso ještě nebude dostatečně měkké, pokračujte v dušení. 
Nasypte mouku do hrnku a do dvou třetin zalijte studenou vodou. Vidličkou rozmíchejte všechny hrudky. Nalejte do hrnce, míchejte a vařte ještě 10-15 minut. Na konec dochuťte česnekem a majoránkou.
Servírovat můžete s knedlíky, těstovinami nebo pečivem.


KARLOVARSKÝ KNEDLÍK Z BAGETY
Veronika Smutná

Ingredience: (na 30 plátků knedlíku) 2 hrnky hrubé mouky 2 hrnky mléka 1 bageta bez patek (na kostičky) 4 vejce sůl, mletý pepř petrželka sádlo nebo máslo na vymazáni hrnečků 

Postup: Smíchejte mouku s mlékem a žloutky, přidejte nasekanou petrželku, opepřete a osolte. Do těsta přidejte nakrájenou bagetu a zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků. Tímto těstem naplňte hrníčky vymazané sádlem nebo máslem (asi do 2/3). Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a vložte do hrnce naplněné hrnečky (voda v hrnci by měla sahat asi pod polovinu hrnečků). Zakryjte pokličkou a vařte 27 min, poté nechejte ještě 2 minuty hrnečky stát v hrnci. Vyklopte knedlíky a podávejte nakrájené na kolečka.

Rada: Před vyklopením knedlíků objeďte nožem obvod kolem okrajů a knedlíky tak bez problémů vyklopíte. Při vymazávání hrnečků nešetřete máslem nebo sádlem. Knedlíky krájejte pomocí potravinářské (nebo normální) nitě.


KOPROVKA
Regina Charyparová

Ingredience: (pro 4 osoby) 1 l hovězí vývar (případně 1 l vody) 50 g másla 60 g hladké mouky 1 smetana ke šlehání čerstvý kopr sůl, ocet, cukr 

Postup: V hrnci rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a udělejte světlou jíšku. Za stálého míchání (šlehání) pomalu přilívejte vývar a rozšlehejte případné žmolky. Osolte a za průběžného míchaní přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechejte provařit asi 30 min. 
Přidejte smetanu a nechte ještě 5 min provařit. Stáhněte hrnec z plotny a vmíchejte najemno nakrájený kopr. Podle chuti osolte, přislaďte a přidejte ocet.
Podávejte s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo, jako přílohu můžete zvolit kynutý knedlík či vařený brambor.

Rada: Stejným způsobem lze připravit další omáčky, např. místo kopru použijte křen, nakrájené kyselé okurky nebo předem uvařené houby.


JABLEČNÝ ZÁVIN
Jana Sergio

Ingredience: 1 balení listového těsta (již rozválené) 2 velká jablka strouhanka mletá skořice cukr moučka 1 vejce 

Postup: 
Rozehřejte troubu na 180°C. Oloupejte jablka, nastrouhejte je na struhadle (velké otvory) do misky a dejte ji stranou. Na rovné ploše rozbalte listové těsto a posypte střed strouhankou. Vymačkejte pořádně šťávu z nastrouhaných jablek a položte je na strouhanku. Pocukrujte dostatečně jablka a posypte skořicí podle vaši chutě. 
Přehněte okraje i konce těsta, potřete závin žloutkem a nechte péct 20 až 25 minut v troubě. Nakrájejte na plátky a pocukrujte. Můžete jej podávat jako dezert společně se šlehačkou nebo zmrzlinou.

______________________________________
Zdroje fotek:
Buřty na pivě – „https://www.pazitka.cz/hlavni-chod/burty-na-pivu/“Bramboračka – „https://www.apetitonline.cz/recepty/1030-bramboracka.html„Hovězí guláš – „https://recepty.tvojekucharka.cz/hovezi-gulas“Karlovarský knedlík z bagety – Veronika Smutná, Koprovka – „https://www.kucharkaprodceru.cz/koprova-omacka/„Jablečný závin – „http://www.milujivareni.cz/temata/show/clanky/987-pravy-domaci-strudl-jako-od-babicky/